Цена со 18% ДДВ.
Внесете ја својата е-пошта и ќе Ви пратиме порака кога продуктот ќе биде достапен на залиха.
Бесплатна достава над 950 ден.
Комбинирајте ги паметно вашите нарачки!
Време на испорака: 1-2 работни дена
Општи информации
Јаворовиот сируп Naturata степен А е добра алтернатива на шеќерот и благата, полесна верзија на јаворов сируп. Јаворов сируп Naturata доаѓа од проекти за одгледување во канадската провинција Квебек, главната област за одгледување на јаворов сируп ширум светот. Јаворовиот сируп за Натурата се добива исклучиво од земјоделци кои работат според упатствата за контролирано органско одгледување. Соодветно на тоа, не се користат пестициди, синтетички ѓубрива или хемикалии при екстракција на сок од јавор.
Производство
Од многуте видови јавор, шеќерниот јавор е особено важен за екстракција на сок од јавор. Времето на берба на јаворовиот сок е ограничено на периодот од крајот на февруари до средината на април. За да се извлече сок од јавор, дрвото се буши во стеблото. Во зависност од дијаметарот и возраста, се прикачуваат од еден до пет чепови на дрвото. Правилното тапкање и неупотребата на хемикалии не ги оштетуваат дрвјата бидејќи кората обично ќе зарасне во рок од неколку недели, а дрвјата се чукаат на различни локации секоја година.
Порано јаворовиот сок се собирал директно во мали кофи на самото дрво. Сепак, бербата со помош на линии поставени директно од дрвото стана пракса денес. Сокот од јавор се влева директно во мелницата за шеќер за понатамошна обработка преку црева. Овој сиров сок се пренесува низ повеќестепен систем за испарување, кој се состои од големи тави од не'рѓосувачки челик наредени една зад друга. Јаворовиот сируп нежно се доведува до температура од прибл. 100 °C. На оваа температура, саканата конзистентност се постигнува со содржина на вода од прибл. 33%. Сирупот потоа се филтрира, потоа се полни во буриња на температура од над 80 °C и веднаш се затвора. Сирупот продолжува да се лади во затворениот сад, создавајќи природен вакуум кој служи за негово зачувување. За време на флаширањето, сирупот повторно се загрева на температура од прибл. 90 °C од микробиолошки причини.
Користење
Јаворовиот сируп е засладувач со содржина на шеќер од околу 66%. Покрај шеќерот, сирупот ја содржи и природната минерална содржина на сок од јавор. Содржината на минерали не зависи од класата, туку од почвените услови на бербата (потемната класа C затоа нема поголема содржина на минерали). Поради високата содржина на шеќер, јаворовиот сируп не е погоден за покривање на потребата од минерали! Јаворовиот сируп е погоден за ретко засладување на сите видови јадења. Полеан на свежи вафли или палачинки, јаворовиот сируп е деликатес.
Нутритивни вредности и резултати од анализа врз основа на 100 g:
Енергија 1093 kJ / 261 kcal
Маснотии 0,0 гр
Од кои заситени масти 0,0гр
Јаглехидрати 66,9 g
Од кои шеќери 66,5гр
Протеини 0,0 g
Сол 0,03 гр
СОСТОЈКИ (INCI): ЈАВОРОВ СИРУП, КЛАСА А БЛАГ
* = од контролирано органско одгледување ** = од биодинамично одгледување (Деметар)
Ви благодариме за споделеното мислење и за вашата доверба!
Оставете коментар