Известување: од 01.07.2024 новото работно време во продажните локации BELLINA-Капиштец и BELLINA-Настел, Тафталиџе ќе биде 09:00-21:00h Понеделник-Петок и 09:00-17:00h во Сабота
Совршени ужинки за деца
22 Feb

Адитиви за храна се супстанции кои се додаваат на храната за да се зачува вкусот или да се подобри нејзиниот вкус и изглед. Постојат многу видови на прехранбени адитиви во кондиторските производи кои служат за различни намени како што се емулгатори, стабилизатори, згуснувачи, средства против стврднување, конзерванси, антиоксиданси, средства за нараснување, и природни или вештачки бои и вкусови.

Шокантно, вештачките бои за храна се добиени од нафта. Согорувањето на катран од јаглен е еден од начините да се создаде спектар на бои со кои може да се манипулира врз основа на температурата и времето на согорување. Боите потоа се извлекуваат од него и се користат во прехрамбената индустрија, најчесто во бонбоните за да бидат попривлечни на изглед за децата.

Тартразин (Е102) или жолта боја #5, која е нафтен нуспроизвод, е светло жолта прехранбена боја која најчесто се користи низ целиот свет. Тартразин и многу други видови на вештачка боја за храна донесоа контроверзен одговор за нивните здравствени ефекти. На пример, постојат студии кои го поврзуваат тартразинот со предизвикување хиперактивност, астма.

Вештачката арома се состои главно од естри кои се хемиски соединенија формирани од реакција на карбоксилна киселина и алкохол. Оваа реакција е позната како естерификација.

Вештачки засладувачи -Еден вид на замена за шеќер е вештачкиот засладувач. Познато е и како интензивни засладувачи бидејќи се многу послатки од шеќерот. 

Листата на дитиви кои треба да се избегнуваат во детската храна е огомна.

Со конзумирање на следните производи вие ќе бидете сигурни дека вашето дете ќе јаде здрава ужина кој не само што нема да му наштети на неговото здравје, дури и ќе го поддржи здравјето и ќе му овозможи доволно енергија која ите како им е потребна на децата во раст и развој:

-BETTR / ОРГАНСКИ ОВОШНИ БОМБИЦИ СО ФИЛ ОД ЛЕШНИК И КАКАО БЕЗ ДОДАДЕН ШЕЌЕР- https://www.bellina.mk/p/4750/bettr-organski-ovoshni-bombitsi-so-fil-od-leshnik-i-kakao-bez-dodaden-sheer-3x15-gr?categories=193

Состав: Урми* (58%), печени лешници* (20%), какао во прав* (7%), какао путер* (4%), кокосово масло*, урми во прав*, засладувач: еритритол*, кокосово брашно*, емулгатор: сончогледов лецитин*. *состојки од органско земјоделство

-KARELEA / ОРГАНСКИ ВАФЛИ БЕЗ ШЕЌЕР- https://www.bellina.mk/p/4650/karelea-organski-vafli-bez-sheer-140-gr?categories=193

Состав: Пченично брашно, засладувачи: малтитол, масло од репка, јајца, инулин, сол, природен вкус, природен вкус на путер со други природни вкусови (млеко), емулгатор: лецитин (соја).

-BENJAMISSIMO / ОРГАНСКО БЕЗГЛУТЕНСКО ЧОКОЛАДО СО ЛЕШНИЦИ И ДУДИНКИ БЕЗ ДОДАДЕНИ ШЕЌЕРИ- https://www.bellina.mk/p/4561/benjamissimo-organsko-bezglutensko-chokolado-so-leshnitsi-i-dudinki-bez-dodadeni-sheeri-70-gr?categories=193

Состав: Сушен нектар од цвет од кокос (33%)*, какао маса*, кокосово млеко во прав*, какао путер*, лешници* (10%), суви дудинки* (5%), сончоглед лецитин*, бурбон ванила*. *од органско земјоделство

-BENJAMISSIMO / ОРГАНСКО БЕЗГЛУТЕНСКО ЧОКОЛАДО СО РОГАЧ И УРМИ БЕЗ ДОДАДЕНИ ШЕЌЕРИ- https://www.bellina.mk/p/4562/benjamissimo-organsko-bezglutensko-chokolado-so-rogach-i-urmi-bez-dodadeni-sheeri-70-gr?categories=193

Состав: Какао путер*, урма во прав* (30%), рогач во прав* (25%), кокосов крем*, лецитин од сончоглед*. *состојка од органско потекло

-BENJAMISSIMO / ОРГАНСКО БЕЗГЛУТЕНСКО ТЕМНО ЧОКОЛАДО СО 70% KАКАО БЕЗ ДОДАДЕНИ ШЕЌЕРИ- https://www.bellina.mk/p/4563/benjamissimo-organsko-bezglutensko-temno-chokolado-so-70-kakao-bez-dodadeni-sheeri-70-gr?categories=193

Состав: Какао маса*, еритритол*, какао путер*, лецитин од сончоглед*, хималајска сол, бурбон ванила*. *состојки од органско земјоделство

-BENJAMISSIMO / ОРГАНСКО БЕЗГЛУТЕНСКО ЧОКОЛАДО СО Ф'СТАЦИ И ПОРТОКАЛ БЕЗ ДОДАДЕНИ ШЕЌЕРИ- https://www.bellina.mk/p/4564/benjamissimo-organsko-bezglutensko-chokolado-so-fstatsi-i-portokal-bez-dodadeni-sheeri-70-gr?categories=193

Состав: Какао путер*, засладувач: еритритол*, брашно од чуфа ореви*, кокосово брашно*, кокосово млеко во прав*, печени ф'стаци* (7%), паста од ф'стаци* (3%), емулгатор: лецитин од сончоглед*, морска сол, масло од портокал* (0,4%).

-BETTR / ОРГАНСКИ ЗРНА ОД ЧОКОЛАДО БЕЗ ДОДАДЕНИ ШЕЌЕРИ- https://www.bellina.mk/p/4343/bettr-organski-zrna-od-chokolado-bez-dodadeni-sheeri-200-gr?categories=193

Состав: Какао маса* (40,5%), лешник*, засладувач: еритритол* (15%), какао путер* (11%), кокосов крем*, кокосово брашно*, емулгатор: лецитин од сончоглед*. *од органско земјоделство
-BETTR / ОРГАНСКИ НАМАЗ ОД ИНДИСКИ ОРЕВИ И ЛЕШНИЦИ БЕЗ ДОДАДЕН ШЕЌЕР- https://www.bellina.mk/p/3758/bettr-organski-namaz-od-indiski-orevi-i-leshnitsi-bez-dodaden-sheer-250-gr?categories=219

Состав: Печени индиски ореви* (20%), урми во прав*, кокосово масло*, печени лешници* (15%), засладувач: еритритол*, какао путер*, кокосово брашно*, емулгатор: сончогледов лецитин*. *состојки од органско земјоделство

-BETTR / ОРГАНСКИ НАМАЗ ОД ЈАГОДИ И ИНДИСКИ ОРЕВИ БЕЗ ДОДАДЕН ШЕЌЕР- https://www.bellina.mk/p/3759/bettr-organski-namaz-od-jagodi-i-indiski-orevi-bez-dodaden-sheer-250-gr?categories=219

Состав: Печен индиски орев*, урма во прав*, кокосово масло*, еритритол*, какао путер*, кокосово брашно*, цвекло во прав*, емулгатор: сончогледов лецитин*, јагода во прав*, природен вкус на јагода*. *од органско земјоделство

-BETTR / ОРГАНСКИ НАМАЗ ОД ЛЕШНИЦИ И КАКАО БЕЗ ДОДАДЕНИ ШЕЌЕРИ- https://www.bellina.mk/p/2458/bettr-organski-namaz-od-leshnitsi-i-kakao-bez-dodadeni-sheeri-250-gr?categories=219

Состав: Печени лешници* (37%), масло од кокос без мирис*, еритритол*, урми во прав*, какао во прав* (8%), путер од какао* (6%), кокосово брашно*, емулгатор: сончогледов лецитин*. *состојки од органско земјоделство

ДОЗВОЛЕТЕ МУ НА ВАШЕТО ДЕТЕ ДА УЖИВА ВО СЛАТКИТЕ ЗАДОВОЛСТВА БЕЗ КАПКА ГРИЖА НА СОВЕСТ.


 Најгоре