Пребарување
Filters
Close
RSS

Блог за убавина

Како да избереме парфем?
„Како да изберам кој парфем да го купам?“ Ова е централното прашање за многумина кои почнуваат да го разоткриваат прекрасниот свет на парфемите. Додека некои прашуваат за совет, повеќето всушност ги следат своите интереси, истражувајќи и учејќи. Најголемата пречка притоа е колебањето, недовербата во својот сопствен вкус и избор.
Зошто парфемот на мојата пријателка, мириса различно на мојата кожа?
Дали некогаш и Вам Ви се случило, да се заљубите во некој парфем што сте го почувствувале на некоја друга личност, сте си го купиле истиот и за Вас, за на крај да се разочарате дека Вам не Ви мириса толку убаво како на личноста кај која сте го откриле?
Изборот на парфем дефиниран според хороскопските знаци
Секој хороскопски знак има свои мирисни ноти кои најмногу му прилегаат. Доколку читате хороскоп за Вашиот љубовен живот, зошто тоа не би го направиле и за да си го поедноставите изборот за парфем?! Ние ќе Ви помогнеме да го направите вистинскиот избор со помош на парфемите.
7 фактори кои влијаат на долготрајноста на парфемите
На многумина од нас ни се има случено да дадеме доста пари за парфем, кој никако да ни се погоди да трае повеќе од 2-3 часа. Од изборот на правите ноти, па сè до правилното нанесување на парфемот, Ви ги презентираме 7-те фактори за кои можеби не сте знаеле дека значително влијаат на долготрајноста на секој парфем, без разлика на неговата цена.
Која е вистинската цена на еден „оригинален“ парфем?
Многумина од нас кои имаат користено парфеми кои мирисаат слично на познатите марки, сигурно се имаат запрашано досега зошто овие парфеми се толку ефтини. Наместо да се обидеме сами да го најдеме одговорот на ова прашање, мислевме дека е посоодветно истото да им го препуштиме на двајца од најреномираните светски експерти за парфеми, поткрепени од две статии објавени во dailyfinance.com како и во dailymail.co.uk.
Каков е вкусот на французинките?
Татковината на парфемот отсекогаш била во фокусот на светското внимание, кога се објавувале податоци поврзани со популарноста на разните светски брендови. Многумина од нас, се увериле во тоа дека доколку имаме потешкотии при избор на некој нов парфем, било да ни е за подарок или за лична употреба, секогаш можеме да се ослониме на „францускиот вкус“.
Како се групираат мирисните ноти?
Сите ноти од кои се составени парфемите, се групираат во т.н. мирисни видови. Сите имаат свои карактеристики кои ги прават уникатни, а според кои може и да се донесе одлука при купувањето на нов парфем.
Шест најчести грешки при нанесување на парфем
Сите ние имаме одредени навики или движења кои ги правиме при нанесувањето на парфем. Најпознатото од сите е фамозното „триење на зглобовите“ наводно со цел поубаво да се нанесе парфемот на самата кожа. Но, токму тоа велат експертите треба да се избегнува, доколку сакаме да го искористиме максимумот од парфемот во поглед на неговата долготрајност. Дознајте кои се 6-те најчести грешки при нанесувањето на еден парфем.
Може ли парфемот да влијае на моето расположение?
Едно од извонредните својства на парфемите е начинот на кој тие веднаш влијаат на емоциите на луѓето. Студии покажале дека различни мириси можат да не стимулираат или смират, да предизвикаат добро или лошо расположение, да не навратат на позитивни или негативни сеќавања, па дури и да предизвикаат пријатни соништа.
Која е разликата помеѓу Eau de Parfum и Eau de Toilette?
При купување на еден парфем, често се среќаваат различни видови на парфеми. Притоа луѓето често се наоѓаат пред искушение за изборот помеѓу Eau de Parfum и Eau de Toilette.