Известување: од 01.07.2024 новото работно време во продажните локации BELLINA-Капиштец и BELLINA-Настел, Тафталиџе ќе биде 09:00-21:00h Понеделник-Петок и 09:00-17:00h во Сабота
ORGANIC VS NATURAL VS BIO
11 Feb

Од производи за убавина до храна и пијалоци, на производите се залепени етикети како „природно“, „органско“ и „био“.

Ако сте нешто како мене, секогаш барате поздрав избор, можеби е многу збунувачки да разберете кој е вистинскиот за вас. Еве што треба да знаете и како да направите подобри избори. Прво, да го дефинираме секој од нив:

Ознаката „органски“ значи дека во производството не се користеле токсични синтетички пестициди, хербициди или хемиски ѓубрива и не се даваат антибиотици или хормони за раст на животните

Следната е ознаката „био“, што значи дека храната е произведена од органско земјоделство што исто така ја зема предвид благосостојбата на нашата планета и одржливоста на Земјата. Слично на „органско“, доколку е сертифицирано, ознаката „био“ значи дека земјоделските производи се одгледувале без употреба на конвенционални пестициди или вештачки ѓубрива. Производите од животинско потекло не биле третирани со антибиотици или хормони за раст. Оваа ознака главно се користи во Е.У.

И на крај, ознаката „природна“, помалку моќна и нерегулирана. Во принцип, „природно“ значи дека ништо не е додадено вештачко или синтетичко. Сепак, зборот „природен“ не го зема предвид процесот на производство или производство (кој може да користи синтетички методи).

ДАЛИ ОВИЕ декларации ИМААТ ПРОПИСИ?

Ознаката „органска“ има строги прописи и широко признаена и доверлива. Овие производи мора да бидат сертифицирани, а на етикетата мора да стои името на телото за сертификација. Ако производите содржат 70-95 проценти органска содржина, тие може да имаат декларација: „содржи xx% органски состојки“. Овие производи не смеат да го користат органското лого или да тврдат дека се „органски“. Тие мора да бидат сертифицирани, со името на сертификационото тело ставено на етикетата. А оние со помалку од 70 проценти „органска“ содржина може да содржат само органски тврдења во списокот со состојки на производот. Овие производи не бараат сертификација и може да не го користат логото „органско“.Сепак, органските состојки содржани во овие производи мора да бидат сертифицирани.

Ознаката „Био“ е малку посложена, регулативата варира од земја до земја, а некои компании користат за „БИО“ без вистинска сертификација. Значи, по правило, ако на етикетата нема лого или име на сертификациското тело, веројатно подобро да го прескокнете ова.

Што се однесува до ознаката „природна“, тоа е многу лабав термин... Официјалната политика на Управата за храна и лекови (ФДА) за ознаката „природна“ вели дека „агенцијата не се спротивстави на употребата на терминот доколку храната не содржи додадена боја, вештачки вкусови или синтетички супстанции“.Но нема официјални прописи за тоа...

ДАЛИ ПРАВИ НЕКОЈА РАЗЛИКА КОНЗУМИРАЊЕ НА  ХРАНА ОД ОРГАНСКО ПОТЕКЛО?

Значи, дефинициите и прописите на овие поими се малку збунувачки, но дали има разлика кога се јаде органска храна? Краткиот одговор е да, а еве зошто:

1. Не сакате да ги внесувате сите синтетички пестициди, хербициди или хемикалии што се користат во неорганското земјоделство. Вашето тело треба да работи понапорно за да ги детоксицира сите тие супстанции, па затоа е подобро да избегнувате да ги внесувате.

2. Некои истражувања покажуваат дека храната што се одгледува органски е побогата со хранливи материи, како што се витамин Ц, железо, магнезиум и фосфор.

3. Децата се особено ранливи на пестициди. Со тоа што се уверуваме дека јадат главно органски производи, ги штитиме од многу можни здравствени компликации.

4. Конвенционалниот добиток се храни со антибиотици за заштита од болести за да им се олесни на фармерите да одгледуваат животни во преполни или нехигиенски услови. Освен тоа, во некои случаи, на конвенционално одгледани животни може да им се инјектираат и синтетички хормони за раст за побрзо да се здебелат или да произведат повеќе млеко.

5. Органските производи ги намалуваат ризиците по јавното здравје за земјоделските работници и нивните семејства со минимизирање на нивната изложеност на токсични и упорни хемикалии на почвата на фармата во која работат.

ДАЛИ „СЕРТИФИЦИРАНА“ ЗНАЧИ ХРАНАТА СЕКОГАШ Е ЗДРАВА?

Има многу работи што треба да ги земеме предвид кога размислуваме за здрава исхрана, како што се содржината на шеќер, нивото на преработени состојки, адитиви и боја. Дури и ако финалниот производ е органски сертифициран, но има висок процент на органска шеќерна трска, може да се смета за нездрав за вас ако барате урамнотежена исхрана. Исто така, како што споменавме претходно, за еден производ да биде сертифициран како органски, мора да има најмалку 95% органски состојки - тоа значи дека има уште 5% кои можат да бидат неоргански. (читајте состав за да знаете дали производот е 100% органски) Што се однесува до храната со „природна“ ознака, брендовите можат да го користат овој збор како рекламен метод и без соодветна регулатива. Тоа значи дека сè уште може да содржи хемикалии.

Значи, без разлика на ознаката на пакуваната храна, купувате во супермаркет, разгледајте ги состојките подетално и проверете од што е направена храната.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814622003144

Оваа статија е превземена од живот_без_токсини

Најгоре